Kirjaudu sisälle

Navigointi:  Etusivu » Artikkelit » Harrastus » HakkapeliittaGPS

HakkapeliittaGPS [linkki artikkeliin]

Sormet alkoivat syyhytä kun kuulin tämän halvalla myytävän GPS-navigaattorin
ominaisuuksista. Yksi avoimesti kerrottu laitteen ominaisuus on Windows CE 4.2
käyttöjärjestelmä, johon pääsee pienellä vaivalla asentamaan omia ohjelmia ja siten
laajentamaan laitteen toiminnallisuuksia.


Kuva 1: HakkapeliittaGPS: Windows CE 5 työpöytä Perus navigointilaitteen lisäksi olen ajatellut tehdä laitteesta omaan käyttöön sopivan musiikkijukeboksin, jonka voi helposti kytkeä auton stereoihin. Myös kevyeen multimedia käyttöön laite sopii kohtuullisesti ja 400MHz ARM-prosessori pystyy pyörittämään oikein pakattua videota täydellä näytöllä ilman tökkimistä. Laitteen muistikorttina on SecureDigital ja se on tuettu virallisesti 4gb asti.
Kuva 2: HakkapeliittaGPS: kansionäkymä Tämä pieni minitietokone sisältää pienen 4.3 tuuman näytön, jonka resoluutio on 480x272 joka riittää mainiosti navigoimiseen. Laitteeseen erikseen helposti asennettavia ja toimivia ohjelmia ovat TCPMP, ScummVM ja GPSTacho. Olen kääntänyt elokuvia DVD:stä HakkapeliittaGPS:ään sopiviksi ohjelmalla ImTOO DVD Ripper. Kokeilujen jälkeen olen löytänyt seuraavanlaiset sopivat asetukset: - video: 480x272, bitrate 300kbps - audio: MP3, stereo, bitrate 128kbps, 44.100Hz. Näillä asetuksilla normi elokuva kääntyy noin 250-300Mb tiedostoksi ja video pyörii ilman frame dropppeja. Suurempaakin bittivirtaa voi käyttää ilman tökkimisiä mutta silloin tiedostojen koot alkavat kasvaa melko isoiksi pienelle muistikortille. HakkapeliittaGPS:llä soitetut videot tökkivät jos videon resoluutio on laitteelle liian suuri tai jos siihen on liitetty raskas, monikanavainen äänistreami. Resoluution ja äänikoodekin voi muuttaa sopivaan muotoon ilmaisella SUPER v2008 build 33 -ohjelmalla. Muista että pakkaamalla videot uudelleen laitteelle optimaaliseen muotoon säästyy myös muistikortilta arvokasta tilaa!
TCPMP on monipuolinen multimediaohjelma, jolla voi katsoa elokuvia, kuten myös soittaa musiikkia käyttäen soittolistoja. Ohjelman kehittäminen on lopetettu ja viimeisin toimiva versio, jonka itse löysin oli 0.81RC1 beta. Kun TCPMP:n kehitys kariutui sen rungolla kuitenkin aloitettiin uusi projekti nimeltään CorePlayer, minkä kehitys on edelleen aktiivista. Harmittavasti CorePlayeriin siirtymisen myötä ohjelmasta on tullut kaupallinen ja se maksaa 29.95USD.
Kuva 3: HakkapeliittaGPS & TCPMP: Night at Museum HakkapeliittaGPS:ään tulisi asentaa GAPI-ajurit, joka osaa nopeuttaa videoita hyödyntäen laitteistopohjaista grafiikkakiihdytystä ja samalla se mahdollistaa joidenkin pelien pelaamisen. GAPI-ajurin asentamisen jälkeen pitää muistaa kopioida tiedostot: GX.dll ja GX_HPC.ini Windows:n kansiosta TCPMP:n asennuskansioon, muutoin ajurit eivät toimi.
ScummVM on emulaattori, jolla voi pelata aikoinaan DOS:lle kehitettyjä pelejä. Uusin versio emulaattorista, mikä toimii hakkapeliitassa heittämällä on v0.8.0. Ikävä kyllä tämän HandheldPC-version tuki on lopetettu jo useampi vuosi sitten, joten uudempia versioita siitä ei enään (virallisesti) tule. Siitä huolimatta, että versio on vanha, silti sillä voi pelata monia klassikkopelejä.
Kuva 4: HakkapeliittaGPS & ScummVM: Full Throttle Toimiviksi testattuja klassikkopelejä ovat: - Day of the Tentacle (1993) - Indiana Jones and Fate of Atlantis (1992) - Maniac Mansion (1988) - Monkey Island 1 (1990) - Monkey Island 2: Lechuck's Revenge (1991) - Zak Mckracken and the Alien Mindbenders (1998) - Full Throttle (1995)
GPSTacho on autokäyttöön tarkoitettu nopeudenseurantaohjelma. Ohjelma osaa näyttää mm. ajonopeuden, keskinopeuden, kiihtyvyyden, korkeuden vedenpinnasta ja ajoreitin. Ohjelman yksi heikkous on sen kieli (ainakin toisille) - se on toistaiseksi saatavilla ainoastaan saksankielisellä käyttöliittymällä.
Kuva 5: GPSTacho: Kiihtyvyys Ohjelma kerää tietoa lähes kaikesta mahdollisista ajamiseen liittyvistä tapahtumista ja tilastointi on yksi ohjelman hyvä ominaisuus.
Rekistereitä muokkaamalla hakkapeliittaa voi entisestään räätälöidä haluamaansa suuntaan. Rekistereiden muutoksessa on aina omat riskinsä, joten ennen muutoksien tekemistä tulisi ActiveSync:llä ottaa varmuuskopio. Rekistereihin tehtyjen muutoksien tallentaminen flash:lle tapahtuu asettamalla laite “hibernate”-tilaan - jos laite sammutetaan virtakatkaisimesta suoraan, ei asetukset tallennu. Käyetttävän taustakuvan tiedostonimen voi vaihtaa muokkaamalla rekisteriä: CUserControlPanelDesktop. Kuvatyyppeinä käy BMP tai JPG.
Ladattavat ohjelmat Hakkapeliitalle: - TCPMP 0.81 RC1: tcpmp_v0.81.cab - ScummVM 0.8.0: scummvm-0.8.0.rar - GAPI v403: gapi_v403.cab
Kirjoittaja: seeker
Julkaistu: Joulukuu 19, 2008
Muokattu: Lokakuu 01, 2009