Kirjaudu sisälle

Navigointi:  Etusivu » Lisätietoja

Kiitokset

Ylläpito, testaus ja ideointi

Haluamme kiittää seuraavia tahoja testauksesta ja ideoinnista: Paseco Elektroniikka, #Duplicaten väkeä sekä The View foorumia.

Lyhyt historia, kehitys vaiheet ja tulevaisuus

Voiman palvelin

Miksi voima on perustettu?

Voima perustettiin alunperin kiinnostuksesta omaa Linux -palvelinta kohden vuonna 1999. Palvelimen ylläpito on opettanut ymmärtämään syvällisemmin Linux -palvelimen ylläpitoa sekä tietoturvallisuutta. Palvelimesta on ollut erittäin paljon apua varsinkin töitä sekä koulutehtäviä tehdessä.

Laitteisto historiaa

Voima kytkettiin julkiseen Internet -verkkoon vuonna 1999, jolloin ensimmäisessä kokoonpanossa vauhdista vastasi Intel Pentium 100MHz. Positiivisen vastaanoton jälkeen nopeutta nostettiin kaksi vuotta myöhemmin lahjoituksella, joka saatiin Sami Romolta. Uusi suoritin oli tuolloin Intel Pentium MMX 200MHz. Seuraava päivitys vuonna 2002 nosti nopeuden uudelle tasolle ja käyttöön tuli moniprosessorinen SMP -palvelin (2*Intel Celeron 400MHz). Laitteistoita on päivitetty ajan myötä keskusmuistin osalta joka on vaikuttanut yleensä myös suoraan toimintanopeuteen.

Nykyinen laitteisto

Uusin laitteisto otettiin käyttöön lokakuussa vuonna 2006. Tämä sisältää 2*1.113GHz Pentium III -prosessoreilla varustetun Intelin SDS2 -emolevyn sekä yhden gigatavun keskusmuistia. Kiintolevytilaa uudessa palvelimessa on 320 gigatavua.

Ohjelmistot

Sivut ovat aina olleet ilmaisen käyttöjärjestelmän varassa ja tulevat aina erittäin todennäköisesti olemaankin. Ensimmäinen käyttöjärjestelmä oli Red Hat Linux (nykyinen Fedora) ja ensimmäisen käyttöjärjestelmä päivityksen yhteydessä vaihdettiin Red Hat Mandrike Linuxiin (silloinen Mandrake) joka on ollut ykkös-käyttöjärjestelmänä jo kahdeksan vuoden ajan. Nykyinen käytössä oleva käyttöjärjestelmä on Linux Mandriva 2008.

Itse sivujen ohjelmointi on tehty käyttämällä Unix tekstieditoria vi:tä. Alussa sivut olivat staattista HTML -koodia ja sivujen päivittäminen oli työlästä. Nykyisin sivut hyödyntävät PHP:ta sekä MySQL -relaatiotietokantaa. Dynaamisesti tuotetut sivut läpäisevät w3c.org:n määrittämät standardit.

Toteutus

Sivujen ylläpidosta, ohjelmoinnista, tietokantasuunnittelusta, grafiikasta, ohjeistuksista sekä sisällöntuottamisesta vastaa tällä hetkellä Harri Isola. Toinen sivustojen ylläpidosta, sisällöntuottamisesta ja kehittämisestä vastaava henkilö on Juha Palm. Virheiden havaitsemisessa, testauksessa ja ideoinnissa on auttanut Duplicaten sekä The View:n väki.

Tulevaisuus

Pääfokus sivujen kehittämisessä on kuvagalleriassa, artikkeleissa sekä linkkiportaalissa. Kuvagalleriaan tullaan kehittämään lisää toimintoja sekä jouhevuutta. Artikkeleista lisätietoa on tulossa myöhemmin. Linkkiportaaliin kehitetään mm. linkkien kategoriointi sekä mahdollisuus tehdä julkinen listaus.

Mitä sisältöä voimasta löytyy?

Huuto -listari

Listari on tarkoitettu käytettäväksi huuto.netin myyntikohteiden ohessa, jolla voi lisätä omien myytävien kohteiden näkyvyyttä. Tarkemmat lisätiedot löydät huuto.net -sivulta. Tämä on tällä hetkellä sivujen suosituin palvelu.

Linkkiportaali

Tämä toimii henkilökohtaisena portaalina, johon pääsee käsiksi milloin vain ja mistä vain. Linkkiportaalin avulla pääsee käsiksi omiin suosikkisivuihin miltä tahansa Internettiin kytketyltä tietokoneelta.

Kuvagalleria

Tarkoituksena on tarjota helppokäyttöinen kuvagalleria, jonka käytössä ei tarvitse olla tietokonevelho eikä ohjelmistoinsinööri. Käytöstä on siten pyritty tekemään mahdollisimman yksinkertainen. Vaikka käyttö on helppoa, samalla toiminnoista on pyritty tekemään mahdollisimman monipuolisia ja tyydyttämään tarpeita hieman vaativimmillekin kuvagallerian käyttäjille. Kuvagallerian maksimikoko on peruskäyttäjille rajoitteita, mutta jos tarvitset enemmän tilaa niin ota rohkeasti ylläpitoon yhteyttä!

Kuvagalleriassa ei saa pitää Suomen laissa määritettyä laitonta materiaalia. Kuvagallerian sisältö on yksin käyttäjän omalla vastuulla. Jos galleriassa pidetään epäilyttävää materiaalia, ylläpito pidättää oikeuden poistaa kuvat sekä käyttäjätunnuksen ilman erillistä huomautusta.
Katso käyttäjien julkiset kuvagalleriat.

Unix -palveluja

Voima.org palvelin tarjoaa rajoittamattoman kotisivutilan käyttöön mm. täydellä PHP-, sekä MySQL -tuella. Tiedostojen siirto palvelimelle tapahtuu salatulla FTP:llä. Palvelimella toimii mm. erinäisiä kotisivuja sekä keskustelufoorumi. Edellä mainittuja unix -palvet ovat saatavilla vain lähipiiriläisille.

Statistiikkaa 30.12.2007

Rekisteröityneitä käyttäjiä: 235kpl.
Huuto.net sivunäyttöjä: yli 6 miljoonaa kpl.
Huuto.net -listarin käyttäjiä: 378kpl.
Kuvia kuvagalleriassa: 1631kpl.

UKK / FAQ

Mitä hyötyä on rekisteröitymisestä?

Rekisteröitymällä pääset käyttämään sivujen palveluita, kuten kuvagalleriaa sekä linkkiportaalia.

Maksaako rekisteröityminen?

Ei.

Palvelin ei toimi?

Palvelimen toimimattomuus pyritään korjaamaan mahdollisimman pian vian ilmetessä (tämä tapahtuu yleensä samana päivänä). Todennäköisimmät viat johtuvat joko a) suoritettavista päivityksistä b) saunalahden ongelmista c) sähkökatkoksista d) laitteistoista e) dyndns.org:n ongelmista f) inhimillisistä virheistä.

Unohdin salasanan, miten toimitaan?

Salasanaa ei toistaiseksi voi muuttaa rekisteröinnin jälkeen. Jos olet hukannut salasanasi, niin ota yhteyttä palaute -sivujen kautta.

Taisin löytää virheen?

Jos näin kävi, ota yhteyttä palaute -sivujen kautta. Pyri selittämään mahdollisimman tarkasti mitä teit, kun törmäsit ongelmaan. Muista että sivujen kehityksen kannalta on erittäin tärkeää antaa myös palautetta!

Kuinka voin edesauttaa sivujen kehitystä?

Helpoiten voit auttaa sivujen kehitystä yksinkertaisesti klikkaamalla sivuilla näkyviä mainoksia. Se ei maksa sinulle mitään ja se on helppoa.

Mitä eri tekniikoita sivuilla on käytetty?

Voima.org-sivujen ylläpito tapahtuu jatkuvasti kehittyvällä ja monipuolistuvalla omatekoisella CMS-tiedonhallintajärjestelmällä. Näiden lisäksi sivuja validoidaan määrävälein W3C-organisaation XHTML 1.0 sekä CSS-validaattoreilla läpi, jotta sivut näkyväisivät jokaisella selaimella ongelmitta. Sivuilla käytetään omatekoisien ikoneiden lisäksi famfamfam-ikonisettiä. Pienenä apukirjastona pikku-ikkunoiden luomisessa on käytössä overLIB-kirjasto.